COVID-19

Förhållningssätt Corona-virus (Covid -19)

(Uppdaterat 2022-01-05) 

Restriktioner och anpassning, Corona-virus (Covid-19)

Just nu ser världen inte ut som den brukar. Effekterna av coronaviruset, covid-19, påverkar alla länder och alla verksamheter på ett eller annat sätt. 

Vår verksamhet, t.ex. gym och gruppträning, omfattas inte av begreppet allmän sammankomst, men rådande rekommendationer ska ändå tolkas som en stark allmän uppmaning till var och en att läget är fortsatt mycket allvarligt och gällande rekommendationer måste efterlevas. Vi håller i de åtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, och då med särskild betoning på att hålla avstånd.

Vi håller öppet!

Under hela pandemin har vi haft öppet för tränings- och friskvårdsvårdsverksamhet. Det har varit fram och tillbaka med restriktioner och rekommendationer... I dagsläget så kommer vi att fortsätta hålla vår verksamhet igång men med många och stora anpassningar. 

Vad gör vi för åtgärder?

 • Vi har utökat antal torkpappershållare och duschflaskor för rengöring av redskap. 
 • Dispenser med handsprit
 • Vi har tillskapat ny vattenstation i korridoren mot gymmet i Vallastaden med handtvättmöjlighet. 
 • Minskat antal möjliga deltagare på våra gruppträningspass. Vi följer de kvm-restriktioner som råder. Våra stora lokaler är i detta läget en riktigt bra tillgång!
 • Vi har längre tid mellan våra pass för att minska risk för trängsel.
 • Vi ökar avståndet mellan utrustning i gymmet.
 • Vi öppnar upp våra gruppträningssalar för egen träning när det inte pågår passverksamhet.
 • Vi rekommenderar dig att byta om och duscha hemma.
 • Vi utökar våra öppettider till kl 05-24, alla veckans dagar, fr.o.m. 2020-11-02.
 • Vi har investerat i utegym utanför entrén i Vallastaden. 
 • Vi har infört en AI-lösning för att räkna antal personer i våra gym. Skärmar lyser rött om antalet är uppnått och då får du inte gå in. Då välkomnar vi istället dig till en annan lokal, t.ex. för uppvärmning tills antalet minskat och du kan gå. 

Minska smittspridning

Det viktigaste du som tränande hos oss kan göra nu är att bidra till minskad smittspridning. Det gör du genom att vara noga med din handhygien, hålla avstånd och stanna hemma från jobb/skola och träningen om du är sjuk. Tillsammans ökar vi också städinsatserna och där din del är att vara extra noggrann att torka av träningsutrustning efter användning. 

Vi samlar inte in deltagarbiljetterna till våra gruppträningspass utan använder en skål att lägga biljetterna i. Det är dock viktigt att du ändå checkar in.

Alla våra omklädningsrum hålls öppna för att du ska kunna låsa in dina saker. Vi kan då sprida ut oss i fler rum, men du rekommenderas att byta om och duscha hemma. Det finns toaletter i våra omklädningsrum där även handtvätt möjliggörs. 

Det är också viktigt att du fortsätter att röra på dig för att bibehålla din egen styrka och hälsa i en turbulent tid. Hur du gör det är din ensak. Vi vill bara hjälpa till genom att erbjuda ett anpassat utbud som möjliggör träning på tider som passar dig och din nivå. Som vanligt, alltså!

Myndighetsrekommendationer

I dagsläget finns inga direktiv eller rekommendationer för att anläggningar i vår bransch inte ska hålla öppet men vi är en stor anläggning och är självklart medvetna om det ansvar som kommer med detta. Du har som besökare ett eget ansvar gällande både avstånd och rengöring - visst har du förståelse för det och är ansvarstagande?! 

Källor

Dialog och informationsutbyte

Vi har i dagsläget dialog och kommunikationskanaler om uppkommen situation med LiU, Riksidrottsförbundet via SAIF (Sveriges Akademiska Idrottsförbund), Östergötlands idrottsförbund, Linköpings kommun, våra nordiska kollegor på olika lärosäten samt Arbetsgivaralliansen och Unionen. Alla hjälps åt och vi gör gemensamma bedömningar som vi hoppas du känner dig trygg med.

Oro är naturligt

Vi förstår att många känner oro och att situationen är oviss och det föder många frågor. Vår verksamhet är dock inte rekommenderad att vidta några särskilda åtgärder som vi inte redan gjort. Ej heller finns det i skrivande stund några myndighetsbeslut som förändrar det. Ändras myndigheters rekommendationer så ändrar vi. Rörelse och fysisk aktivitet stärker immunförsvaret vilket i sammanhanget såklart är en fördel och varmt rekommenderas av våra myndigheter!

Anpassa din träning

Du kan utifrån omständigheterna behöva anpassa din träning. Testa en promenad i friska luften, träna digitalt ihop med någon kompis eller kom hit och träna inomhus precis som vanligt, eller ovanligt med tanke på alla åtgärder vi gjort/gör!

Vi som organisation

Våra medarbetare är vana vid att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, fötterna igång och händerna rena, så även i dessa virustider. Vi har en fortsatt utmanande tid framför oss. Då är det bra att vi har beredskapsplaner och rutiner som hjälper oss att agera samordnat och långsiktigt, och är redo att ta snabba beslut om det skulle krävas.

Kom ihåg att vår verksamhet fyller en viktig funktion i samhället då många andra aktiviteter regleras eller stänger igen. Vi bedriver hälsofrämjande verksamhet i syfte att skapa träningsglädje – vår ambition är att fortsätta med det även framåt!

// Vänlig hälsning, Pia Carlsson, verksamhetschef (tel: 013-3272424)

TRÄNA MER, MÅ BÄTTRE!


Hos oss har du alltid tillgång till ett brett och varierat träningsutbud!